Satın Almak İçin Hemen Ara !
Google Analytics “Raporlama” sekmesine girdiğimizde soldaki menüde hangi öğenin ne işe yaradığına tek tek bakalım.
# Gösterge Tabloları > Gizli > Gösterge Tablom;
Burası, tüm analytics verilerimize tek bir yerden ulaşmamızı sağlayan özelleştirilebilir bir alan. Widget’ların üzerine gelip onları istediğimiz yere taşıyabilir, kaldırabilir ve düzenleyebiliriz.
# Kısayollar > Genel Bakış
Herhangi bir raporun araç çubuğunda bulunan “Kısayol” butonuna tıkladığımızda o rapor buraya eklenir. Böylece raporlarınıza bu menüden hızlıca erişebilirsiniz.
# Intelligence Etkinlikleri
Analytics verilerinizde oluşan ani veya önemli değişiklikler burada listelenir. Mesela pazartesi günkü hitiniz geçen hafta pazartesi günkü hitinizden gözle görülür bir şekilde düşük olduğunda bu durum bu sayfada raporlanır.
# Gerçek Zamanlı
Sitemizin o anki ziyaretçi durumunu gösteren, bildiğin bağımlılık yaratan alan. At yarışı izler gibi izliyorsunuz bir müddet sonra. Genel Bakış alt menüsünden o an sitemizde kaç kişi var, hangi sayfalarda geziniyorlar, hangi şehir ya da ülkeden gelmişler, arama motorlarından hangi sorgularla gelmişler, masaüstü mü, tablet mi, telefon mu kullanıyorlar gibi anlık detaylı bilgileri görebiliyorsunuz.
# Kitle
Günlük, aylık, yıllık hit raporlarına ulaşabileceğimiz alan. Sağ üst köşedeki takvim zımbırtısını kullanarak istediğimiz tarih aralığındaki raporlara ulaşabiliyoruz.
Bu alandaki “Oturum”, ziyaretçilerin sitenizdeki oturum sayılarını gösterir. Buradaki oturum meselesi, bir ziyaretçinin sitemizi açıp işini gördükten sonra kapatması işlemidir. Ip bazlı çalışır.
Misal bir ziyaretçi gün içerisinde sitemize aynı ip adresinden üç kere giriş yapmış. Diğeri bir kere, biri de on kere giriş yapmış. Bu durumda oturum sayısı 3+1+10=14 olmuş oluyor. Sağda solda duyduğunuz “Çoğul Ziyaretçi” sayısının karşılığı oturum sayısıdır.
——— Kullanıcılar ise, hit ölçümlerindeki en önemli veri olan Tekil Ziyaretçi sayısıdır. “Sitemin 10k tekil hiti var.” diyenler, buradaki “Kullanıcılar” verisini kastetmektedir. Bir ziyaretçi aynı ip adresinden sitemize isterse bin kere giriş yapsın, burada bir olarak sayılır.
——— Sayfa Görüntülenme Sayısı da her ziyaretçinin girdiği sayfa sayısının toplamını ifade eder.
——— Sayfa/Oturum sayfa görüntülenme sayısının oturum sayısına oranıdır. Oturum başına ortalama sayfa görüntülenmesi sayısını yansıtır.
——— Ort. Oturum Süresi bir ziyaretçinin sitenizde ortalama olarak ne kadar süre geçirdiğini gösterir.
——— Hemen Çıkma Oranı Bir örnekle açıklayalım. Sitemize gün içinde 100 kişi giriş yaptı. Bunlardan 60’ı, diğer sayfaları gezmeden tek sayfada işini bitirip çıktı. Diğer 40 kişi diğer sayfaları da gezdi.
Buna göre hemen çıkma oranı %60 olacaktır. Bu oranın yüksek olması pek iyi bir şey değil. Bu konuya Burak burada detaylıca değinmiş: Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür
——— Yeni Oturumların Yüzdesi sitemizle yeni tanışan kişiler ile daha önceden sitemizi ziyaret eden kişilerin oranlarını gösterir. Bu oranın dengede gitmesi güzel bir şeydir.
#Edinme
Bu alan trafik kaynaklarımızı takip edebileceğiniz bölümdür. Ziyaretçilerimiz organik olarak mı ( arama motorlarından ) gelmiş, sosyal medyadan mı gelmiş, başka bir sitede var olan bağlantımızdan mı gelmiş, hepsini buradan görebiliyoruz.
——— Organic Search arama motorları üzerinden gelen ziyaretçi bilgisidir.
——— Direct doğrudan site adresini yazarak gelen ziyaretçi bilgisidir.
——— Referral diğer sitelerde bulunan sitemize olan bağlantılardan gelen ziyaretçi bilgisidir. Bu tip bağlantılara backlink diyoruz.
——— Social Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya sitelerinden gelen ziyaretçi bilgisini gösterir.
Şimdiye kadar yazdıklarım, analytics konusundaki bazı terimler hakkında bilgiler içeriyor. Bu terimleri anladıysanız, işin mantığını da kavramışsınızdır. Bu nedenle menünün geri kalanı hakkında bilgi vermiyorum. Genel bir web site yöneticisi için yukarıda anlattığım bölümler yeterli olacaktır. Bundan sonraki alanlar uzmanlara yönelik.
Bir web sitesinin başarısındaki temel etkenlerden biri de tekil ziyaretçi sayısıdır. Sağda solda gezerken “5k tekil ziyaretçi, aylık 20k tekil hitim var…” gibi ifadeler gürürsünüz.
Buradaki tekil hit, sitenize aynı ip üzerinden gelen ziyaretçilerin toplam sayısıdır. Bu kişilerin gerçekleştirdiği oturumlar tekil hit değildir. Bir ziyaretçi aynı ip üzerinden 1 kere de girseler 100 kere de girseler, 1 tekil hit olarak sayılır.
Not:Bu arada “5k hit” ifadesindeki “k” harfi “bin”i temsil eder. 5k hit = 5000 hit.
Sitemizin günlük, haftalık ya da aylık tekil hit sayısına Google Analytics üzerinden bakabiliriz. Bunun için “Raporlama” sayfasından “Kitle > Genel Bakış” yolunu izliyoruz.
Sağ üst taraftaki tarih kısmından istediğimiz tarih aralığını seçiyoruz. Eğer tek bir güne ait verileri istiyorsak, istediğimiz gün üzerine iki kere tıklıyoruz. “Uygula” butonuna basıyoruz. Grafiğin altındaki yazılardan “Kullanıcılar” başlığı, sitemizin tekil hit değerini gösterir.